en etkili içerik optimizasyon teknikleri


Etkili içerik Optimizasyonu Teknikleri.

En etkili optimizasyon tekniği okuyucuları önemsemek, kendinizi okuyucuların yerine koyarak yazabilmektir. Örnek vermek gerekirse Google'nin izlediği ana politikadır. Her zaman okuyucu açısından bakmaya çalışın. içeriğiniz ilgi çekici mi? Anlaşılır bir dille yazılmış mı? Bu tarzda soruları yazınız üzerinden yola çıkarak kendinize sorduğunuzda son derece iyi bir içeriğe ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki maddeler siteniz için; hem okurlarınızın konuyu iyi kavrayabilmesi hem de arama motorlarının istediği kriterleri yerine getirebilmesinde büyük bir önem taşır. Bu yöntemler şahsen kullandığım ve tavsiye ettiğim yöntemlerdir.


# TUTARLI YAZILAR YAZIN

Arama motorları yazıların gerçekten ne ile ilgili olduğunu ve neden yazıldığını ayırt edebilecek kadar zeki kurgulanmıştır. Sahip oldukları bu güçlü ve karmaşık algoritmalar sayesinde sağlanmaktadır. Bakınız : Google . içeriklerinizle oyun oynamaya kalkarsanız, eninde sonunda algoritma bunu farkedecek/birileri tarafından farkettirilecektir. (Google çalışanlarıda insandır.) Sonucunda ise kaybedeceksinizdir. Bulunduğunuz konumdan çok kötü yerlere gelebilir, hatta banlanmaya kadar gidebilen ceza türleri mevcuttur.

# SONUCU Başlangıçta Belirtin
Anahtar kelimenizi yazınızın başındaki cümlenin içinde kullanarak hem okuyucuya, hem de arama motorlarına yazının ne ile ilgili olduğunu söyleyin. Örneğin yazınız "SEO" ile ilgiliyse bundan yazınızın başlığında, ilk paragrafınızın ilk cümlesinde, en kötü ihtimalle ikinci cümlesinde bahsedin. Üçüncü paragrafa kadar eş anlamlı kelime kullanmamaya dikkat edin. Aksi taktirde spam yapmaya başladığınıza düşünülmesine şans verirsiniz.



# PARAGRAFLAR ve Listeleri Harmanlayın
Listelemeler paragraf okumaya göre daha kolaydır. Sürekli paragraf kullanmak yerine okumayı kolaylaştırmak için listelere de yer verin.

# ANAHTAR Kelimelerinize Llink Verin
Doğru backlink edinmenin de önemli kurallarından biri anahtar kelimeye link vermektir. "Etkili içerik Optimizasyonu Teknikleri" hakkındaki içeriğe link verecekseniz: Etkili içerik Optimizasyonu Teknikleri. kısmına link verin. Buraya tıklayın şeklindeki alakasız bir yere link vermeyiniz.

# EYLEM Bildiren Sözcükler KULLANIN
Okuyucularınıza yapmaları gereken şeyleri direk eylem bildiren sözcükler kullanarak aktarın. Edilgen cümle yapısıyla üçüncül kişi tarafından anlatmaktan kaçının. Okuyucularınızın harekete geçmesini sağlayın.

# 7 MADDEYi Geçmeyin
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda bir seferde ancak 7-10 maddeye kadar hatırlanabildiği ortaya konulmuştur. Liste halinde hazırladığınız kısımları 7'ye kadar yazın. Bu sayede yazılarınız bilimsel açıdan kanıtlanmış bir şekilde okurlarınızın aklında kalır.

# kısa CÜMLELER KURUN
Cümlelerinizi özetleyebildiğiniz kadar özetleyerek kısaltmaya çalışın. Sadece uzun olması gereken cümleleri uzun tutun. Okuyucular uzun ve karışık cümleleri sevmezler.

# EN çok arandığı şekilde yazın
Başlıklarınızda anahtar kelime kullanırken o başlığı birkaç şekilde oluşturabileceğinizi unutmayın. Anahtar kelimelerinizi en çok arandığı şekilde cümle içinde kullanarak daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz. İnsanların anahtar kelimenizi nasıl arattığını "Google Kelime Bulma Aracı" sayesinde, anahtar kelimenizi arama kutusuna yazarak, size yapılan önermeleri inceleyerek (Google Suggestion) veya ilgili anahtar kelimede arama yapıp, sayfanın en altında size sunulan ilgili diğer aramaları inceleyerek bulabilirsiniz.

# içeriklerinizde link verin
Genelde bir sayfadan dışarıya link verilmesi (Out Bound Links) olumsuz olarak bulunur. Ancak bu yanlış bir yargıdır. Sayfanızda konunuzla ilgili başka iyi bir siteye bağlantı sağlamanız zararlı değil, hatta yararlıdır. Eğer okurlarınız sizin link verdiğiniz sayfada olumlu bir istatistik oluşturuyorsa arama motorları, okuyucularınızı doğru yönlendirdiğinizi düşünecektir. Ancak kötü ve alakasız sayfalara link verirseniz size olumsuz olarak geribildirim yapacaktır.

# akıllı referans edinin (backlink)
Referans edinmek, daha yaygın kullanımıyla Backlink almak içeriklerinizi veya sitenizi arama sonuçlarında yükseltecektir. Fakat backlink alırken içeriğinizle aynı veya benzer konuları işleyen içeriklerde backlink almaya özen gösterin.

# içeriklerinizi reklamlarla doldurmayın
Okuyucular genel olarak reklamlardan hoşlanmazlar. Özellikle, bir siteye girdiklerinde kendi istekleri dışında açılan POP-UP reklamlar veya ekranın neredeyse yarısını kaplayan banner reklamlar ziyaretçilerin rahatsız olmasına sebep olacağından çok hızlı bir şekilde sitenizi terk etmelerine sebep olur ve zamanla da sitenizin adının kötü anılmasına sebebiyet verir.

# karmaşık sunumlardan kaçının
Sayfanızda birçok içeriği yayınlamak ve okuyucularınızın tüm içeriklerinizi görmesini isteyebilirsiniz. Fakat sayfalarınızı gereksiz bilgilerle doldurursanız veya aşırı içerikle beslerseniz okuyucuların dikkatinin dağılmasına sebep olabilirsiniz. Sayfalarınız mümkün olduğunca sade bir görünüm ve sunuma sahip olmalıdır.

# giriş - gelişme - sonuç
Okuyucularınızın yazılarınızı kolayca anlayabilmesi ve tatmin olması için giriş, gelişme ve sonuç yapısına dayanarak yazın.

# okuyucularınızın içeriklerinizi paylaşmasını sağlayın (sosyal medya)
İnsanlar beğendikleri içerikleri paylaşmaktan çekinmezler. Kaldı ki son yıllarda oldukça popülerleşen Facebook gibi sosyal paylaşım platformları hem çok yüksek bir potansiyele sahiptir hem de içeriklerinizi paylaşmanız için size birçok imkan sağlar. İçeriklerinize "Facebook'ta Paylaş" türünde butonlar ekleyerek okuyucularınızın yazılarınızı diğer arkadaşlarıyla paylaşmasını sağlayabilirsiniz.

# yeni yazılar yazın
İnsanların bilgisinin olduğu konularda yazılar paylaşmanız okuyucuların dikkatini çekmeyecektir. Bunun yerine yayınlanmamış & çok az yayınlanmış türdeki konuları kaleme alın.

# üsluba dikkat edin
Yazınızı okuyanların birer insan olduğunu unutmayın. Bu insanlar farklı mesleklerden ve farklı yaş gruplarından olacaktır. Bütün kitleye nazik yaklaşarak herkesi kazanmayı hedefleyin.

# ilgili diğer yazıları listeleyin
Yazınızla ilgili diğer yazılarınızı, o yazının bitiminde hemen listeleyin. Bu sayede okuyucuların sitenizde daha fazla kalmasını sağlayarak SEOaçısından önemli bir faktörü elde edersiniz. Kısacası ziyaretçileri sitenizde ne kadar uzun sürede tutarsanız ve sitenizde ne kadar dolaşmasını sağlarsanız, istatistikleriniz o kadar yükselecektir.

# yorum yazmalarını sağlayın
Yazılarınızın, videolarınızın ya da resimlerinizin bulunduğu sayfaların altına yorum bölümü ekleyerek kullanıcıların paylaşımlarınız hakkında yorum yapabilmesini sağlayın. Hatta zaman zaman yazınızın içinde kullanıcıları yorum yapmaya teşvik edin.

# yazılarınızı etiketleyin
Etiketleme sistemi doğru kullanıldığı zaman size ve sitenize çok fayda sağlar. Bir yazınıza 10-15 etiket eklemeyin. Çünkü bir yazının o kadar konuyla ilgili olması muhtemel değildir. Yazılarınız için en fazla 3 etiket kullanın.

# video izletin
Yazılarınıza video(lar) ekleyerek okuyucularınıza, zengin bir içerik sağlamanın dışında onların sayfanızda daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz.

# yazılarınızı sınıflandırın
Örnek vermek gerekirse haber sitesi gibi birçok alanda paylaşımlar yapıyorsanız, paylaşımlarınızı sınıflandırarak okuyucularınızın aynı kategorideki diğer paylaşımlara hızlıca ulaşmasını sağlayın. ÖRN: Spor, Magazin, Gündem v.s

# eşsiz başlıklar kullanın
Her yazınızın başlığı eşsiz olmalı. Yazmayı planladığınız yazıyı yazınıza eklemeden ve yayınlamadan önce başlığı arama motorunda aratın. Eğer ilk gördüğünüz sayfada aynı başlıktan 5-6 tane görüyorsanız veya çok benzer başlıklar varsa koymayı plânladığınız başlığı değiştirin. İnsanlar arama sonuçlarında gördüğü aynı başlıkların yazılarının da aynı olacağını düşüneceğinden farklı başlıklar ararlar.

# kelime eki varyasyonlarını kullanın (word stemming)

Google ve diğer birçok arama motoru kelimelerin aldığı ekleri tanıyabilmektedir. Google' ın kullandığı "Word Stemming" sistemi kelimelerin hallerini bilmektedir.

Örneğin "pet şişe" şeklinde bir arama yaptığınızda Google'ın sonuçlarında "şişenin" "şişeye" v.s tarzda kelimeleri kalınlaştırarak vurguladığını görebilirsiniz. Aynı işlem anahtar kelimenin başlıkta, meta etiketlerde ve yazının metninde kullanımda da geçerlidir.

# farklı sıralamalar üretin
Bazı anahtar kelimeleri yan yana yazamayabilirsiniz. Bu durum zaman zaman karşımıza çıkmaktadır. Bu anahtar kelimelerin yan yana yazıldığında farklı anlamlara gelmesinden kaynaklanabilir ya da yan yana geldiğinde yazıldığında anlamlı olmuyor olabilir. Böyle durumlarda iki cümlenin bağlantı noktasını kullanabilirsiniz.

örnek:
Anahtar kelimeniz "Ankara evden eve nakliyat" olsun. Bu şekilde kullanıldığında anlamsız geldiğini düşünürsek bu anahtar kelime yazı içinde şöyle kullanılabilir;

Firmamızın taşımacılık yaptığı kesimler: Edirne, Ardahan, Muğla, Hakkari, Ankara. Evden eve nakliyat sektöründe önde gelen firmalardan biri olan..

# güncelleşen konulardan bahsedin
Eğer arama motorları sizlere sürekli aynı bilgileri sunsaydı bu arama motorları hakkındaki düşünceleriniz pek de olumlu olmazdı. Çünkü insan genelde yeni bilgileri ararlar. Örneğin arama motoruna "YGS Sınav Tarihi" yazdığımızı varsayalım. Beklentiniz bu yıl yapılacak olan YGS sınavının tarihini öğrenmektir. Peki sonuç olarak bize 4-5 yıl önceki sonuçlar listelenseydi? Tabi ki siz ne bu sonuçları görmek istersiniz ne de arama motorları size yanlış sonuçları sergilemek ister.

Arama motorları sürekli olarak internetteki yeni bilgileri toplamaya ve ziyaretçilerine bu bilgileri sunmaya çalışır. Bu sebeple güncel bilgiler her zaman üst sıralara taşınmaya çalışılır. içeriklerinizde güncel konulara yer vererek arama motorlarına konularınızın güncel olduğunu söyleyin.

Arama motorlarının mümkün olduğunca yeni bilgileri ve içerikleri üst sıralara sunmaya çalıştığını görmek, yani bunun bir sağlamasını yapmak için Google'da "ilkbahar Yaz Modası" araması yapın. Size bu yılki ya da önümüzdeki yılın moda trendlerinin sağladığı içerikleri sunacaktır.

# cümle içindeki kelimelere link verin
Yazınızda daha önceki bir yazının konusu geçiyorsa konunun başlığını yazının içinde kullanarak bu başlığıda link vererek ilgili yazınızı bağlantılayın.



kaynak: http://wmaraci.com/forum/arama-motoru-optimizasyonu/etkili-icerik-optimizasyonu-teknikleri-26499.html

Yorumlar

eğlence dedi ki…
Gayet net ve yapılması gerekenler. yazan ve paylşanalara tşk ederim.
küresel ürünler dedi ki…
güzel paylaşım
Kirca dedi ki…
Paylaşım için tikler

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım