göz hakkında doğru bilinen yanlışlar

göz sağlığı ihmale gelmez!
yakından televizyon seyretmek ve uzun süre  bilgisayar başında çalışmak gözü bozar mı? havuç yemek daha iyi görmemizi sağlar mı? doğru bildiğimiz yanlışları bir kenara bırakıp göz sağlığımız için pratik ve önemli detayları öğrenmeye ne dersiniz?

çok ağlamak göz yaşını kurutur; ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı göz çevresindeki çeşitli dokularda sürekli üretilir. ağlamakla kurumaz.

tuzlu yemekler göz sağlığını olumsuz etkiler; tuz, hipertansiyon gibi bazı hastalıklar üzerinde olumsuz etki yapabilir ama göz sağlığı üzerine olumsuz etkisi yoktur.

çok yakından televizyon izlemek veya kitap okumak gözü bozar;  bunların göz sağlığı üzerinde olumsuz etkisi yoktur. ancak göz bozukluğunun habercisi olabilir.

havuç yemek görmeyi artırır; göz sağlığı açısından gerekli olan vitaminler çoğu sebze ve meyvede bol miktarda bulunur. dengeli beslenen bir kişi için bol havuç yemenin fazladan bir yararı yoktur.

katarakt sadece yaşlılarda olur; katarakt en sık yaşlılarda olmakla birlikte bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde de görülebilir.

uzun süre bilgisayar başında çalışmak gözü bozar; bilgisayar başında çalışmak gözü bozmaz ancak küçük göz kusurlarının açığa çıkmasını kolaylaştırır.

bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer; bebeklerdeki bazı şaşılıklar çok ciddi olup hemen tedavisi gerekebilir. tedavi gözlük veya ameliyat şeklinde olabilir. bu tip şaşılıklar tedavi edilmediğinde ileriye dönük kalıcı görme kayıpları (göz tembelliği) gelişebilir.


gözlerimizi nasıl koruyabiliriz, hangi önemleri almalıyız?
klimalar ve göz kuruluğu; klimanın ofis ortamlarında yaygın kullanılmasıyla birlikte gün sonunda gözlerde kuruluk oluşabiliyor. klimalı ortamda çalışıyorsa göz içi nemini destekleyici suni gözyaşı damlaları kullanılabilir. ayrıca gözünüzü ekrandan sık sık uzaklaştırıp kırpmanız uzun süre odaklanmaya bağlı göz kuruluğunu ortadan kaldırır.

çalışma ortamının hijyeni; oldukça hassas olan göz, tozlu ortamlarda tahriş olabilir. ellerin sürekli göz ile teması da onu mikrop ve benzeri maddelere maruz bırakır. bu da kaşıntı, yanma, iltihaplanma yapar. bu sebeple el hijyenine çok dikkat edilmeli ve ellerin göz ile teması az olmalıdır.

gözdeki arpacık; gözünüzde sulanma, şişme, yanma ile beraber görülen arpacık, vücut direncinizin düştüğünü gösterir. aşırı gergin, yorgun, zayıf düştüğünüzde ortaya çıkar. vücut direncini artırmak için düzenli beslenme oldukça elzem, normalde yediğinizden daha fazla sarımsak yemek de arpacığın tedavisine yardım eder.

kış aylarında artan uçuk ve zona virüsü gözü tehdit ediyor; göz içi ve kapağında yaraya neden olan uçuk ve zona virüsleri, şiddetli ağrılara neden olur. kış aylarında gözü tehdit eden bu virüs erken tedavi edilmediği taktirde kalıcı görme hasarlarına yol açabilir.

gözünüzü dinlendirmek için pratik egzersizler;
  • başınız sabitken gözlerinizi sağa-sola ve aşağı-yukarı doğru çevirin.
  • dev bir 8 rakamını önünüzde hayal edin ve gözlerinizle bu rakamı takip edin. bu hareketi 2-3 defa tekrarlamanızda fayda var.
  • gözlerinizi sıkarak kapatın 3-4 saniye sonra gevşetin. göz kaslarınızın çalışmasına faydalı olan bu hareketi 4-5 kez tekrarlayın.
bilgisayar başında dikkat edilmesi gerekenler;
  • ekran karşısında geçirdiğiniz her 50 dakikada bir 10 dakika gözlerinizi dinlendirin.
  • bilgisayar ekranının üst kısmının göz seviyenizi geçmemesine dikkat edin.
  • ekranınızı olabildiğinde düşük parlaklıkta kullanın.

Yorumlar

serdar dedi ki…
İlginç ve güzel bir yazı olmuş. Bilmediğim gerçekten çok şey varmış gözle ilgili. Teşekkürler.
stillborn dedi ki…
serdar bey, sizinde dediğiniz gibi daha bilinmeyen o kadar çok şey var ki duyunca insan şaşırmadan edemiyor

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım