2011 ygs sınavı saçmalığı

Bizim sevgili ÖSYM’miz bizi ne kadar çok düşünüyor? Olur ya birileri nüfus cüzdanını kaybeder diye veya çeşitli sorunlar için sınavdan önceki gün yani Cumartesi günü nüfus müdürlüklerinin açık tutulmasını sağladılar. Çok teşekkürler. Çok ince bir düşünceydi. (24 Mart Basın Duyurusu)   


Bazı kaynaklar ÖSYM logolu 2011 YGS diye bir sınav basmışlar ya da internette dağıtmışlar. Sanırım birileri deneme sınavını gerçeğe yakın yapmak için böyle birşey yapmış. Neyse ÖSYM bunu duymuş ve yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için hemen açıklama yaptı. Bu sınavın bizle alakası yok ve bunu yapanlar hakkında yasal işlem başlatacağız diye. Çok hassaslar bravo. (24 Mart Basın Duyurusu)


Sınavdaki kopya girişimlerini engellemek için her adaya özel , adayın fotoğrafı basılı vs. kitapçık ve cevap anahtarı hazırladılar. Epey masraflı olmuştur, helal olsun ama süper bir teknoloji ve uygulamaydı. (24 Mart Basın Duyurusu)


Bazı kaynaklar tarafından sınava getirilecek evraklar konusunda yanlış bilgilendirmeyi duyup, sınava kimlik(nüfus cüzdanı veya pasaport) ve sınav giriş belgesi ile gelinmesi gerektiğini hatırlattılar. (25 Mart Basın Duyurusu)


Tabiki burada bahsedemediğim ÖSYM’mizin 2011 YGS için birçok güzel düşüncesi ve uygulamaları olmuştur teşekkür ederiz. Yalnız kendilerine bazı sorular sorarsak, bazı uygulamalarının ve açıklamalarının güzel sebeplerini bizlerle paylaşacaklardır. Ve inanıyorum ki kendilerini daha çok seveceğiz. Ben birilerinin resmi temsilcisi değilim ama bir matematik öğretmeni olarak hem kendi emeklerim hem öğrencilerimin emekleri hemde eğitim dünyası adına bu soruları sorma hakkım olduğunu düşünüyorum. İsterseniz başlayalım; Siz kimsiniz?   KPSS sorularının çalınmasından sorumlu olanlar sizler değil misiniz? O halde sizin paranoyak güvenlik tedbirlerinizin mağduru niçin bizim öğrencilerimiz oluyor. Lütfen açıklar mısınız? Yaa insanlar evinin anahtarlarını okulun bahçesine koymak zorunda kaldı. Atatürk büstü bozuk paralar, kalemler, silgiler, kalem uçları, sigara paketleriyle ve çakmaklarla donatıldı. İnsanların elindeki su şişelerinin jelatinleri söktürüldü. İnsanlar sizin kaleminizi kullanmak zorunda değil. Bu sınavı ben yapıyorum istediğim kuralı koyarım diyemezsin. İşlem yapacaklar soru çözecekler, kalemtraşla ne meşgul ediyorsun öğrenciyi. Senin duvar saatine bakmak zorunda değiller. Uzağı gören öğrenci var göremeyen var. O saatlerinizin camının yansıma yaptığı noktalar var. Siz kimsiniz beyler insanların yiyeceği şekerlemeyi seçme hakkını kendinizde görüyorsunuz?   Hani adaya özel fotoğraflı cevap kağıdı ve kitapçık hazırlamışsınız ya! Bununla gurur duyuyorsunuz ya! (23 Mart Basın Duyurusu)

Peki soruyorum; Bu teknolojik cevap kağıdında niçin hala TC KİMLİK ve KİTAPÇIK NUMARASI kodluyoruz.   Koskoca ÖSYM’sin 1,5 milyon kişiye Türkçe-Dilbilgisi soruları soruyorsun. Sonra kalkıp cevap kağıdına adayların isimlerini (Soyad dahil) küçük harfle yazmalarını istiyorsun. Ya ben sana daha ne diyeyim?   Senin amacın hizmet etmek. Sen öğrencinin, velinin, halkın hizmetçisisin. Senin maaşını bu devlet yani bu halk veriyor. Bu öğrencilerin velileri veriyor. Sen azarlamayı, fırça atmayı, sert konuşmayı seven öğretmenler gibi tehditvari konuşamazsın. Nazik olacaksın. Senin güvenlikten sorumlu polislerin saygılı olacak. Kim oluyor ki onlar bizim öğrencilerimizi azarlıyor, moralini bozuyor. Siz niye gerildiniz ya niçin asarız keseriz tarzında açıklamalar yapıyorsunuz;   ...‘‘Adayların sınava gelirken getirmeleri gereken belgeler, sınav kılavuzunda, gazete ilanlarında ve ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet  adresinden yayımlanan duyurularda defalarca belirtilmiştir.’’... (25 Mart Basın Duyurusu)   ...‘‘ Bu uygulama, YGS gibi kamuoyu nezdinde çok yüksek önem arz eden bir sınavda yapılarak, aylardır gecesini gündüzüne katarak büyük emek harcayan ÖSYM çalışanlarının emeklerine gölge düşürecek niteliktedir. YGS adaylarının sınava ve Merkezimize güvenlerini sarsmaya yönelik bu tür uygulamalar asla başarıya ulaşamayacaktır.’’... (24 Mart Basın Duyurusu)


Sınav sorularını açıklama ve yayınlama yasağı nedir? Sizin ifadenizle Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliği taşıyan sorularınızı 1,5 milyon insan zaten gördü, özel televizyon veya internet sitelerinin yayınlamasından ne zarar görüyorsunuz lütfen açıklar mısınız? Soruları sadece TRT açıklayacak kararı niye alındı ne oluyor lütfen anlatır mısınız?  Hadi diyelim devlet televizyonu tamam neyse, peki o programda niçin özel bir dershanenin öğretmen veya yöneticileri konuk oluyor. TRT’ye yardım ediyor. Ve biz bu reklamı izliyoruz. Çıksın ÖSYM’nin soruları hazırlayan uzmanları anlatsınlar bize çözümleri? Hımm nasıl fikir? TRT çözümlerinin teknik değerlendirmesine hiç girmiyorum!!! Akıllı tahtanızı yerim sizin:)   Soruları niçin sınavdan iki gün sonra internette yayınlıyorsunuz orasını hiç anlamadım. Ankara’da ne oluyor biri bana anlatsın. Sınav içeriği hakkında; 160 soru 160 dakika. Balık baştan kokuyor. Ortalama bir aday hatta ortalamanın üzerinde birçok aday, bu sınavda her soruyu okuyamamıştır. Ya bu dört zümre Matematik-Edebiyat-Sosyal-Fen bir araya hiç gelmiyor mu? Herkes kendi sorularını hazırlayıp kenara mı çekiliyor? Arkadaşım her soru 1 dakika da çözülebilir olmalıdır. Hadi öyle olmasa da her test kendi başına 40 dakikada bitebilmelidir. Matematik veya başka bir zümre,  ben istediğim soruları sorarım, benim branşım önemli ne yapalım öğrenciler bu teste 50 dakika 60 dakika ayırsın diğer testleri hızlı çözsün diyemez. Yok öyle bir mantık. Senin sorduğun 40 soru 40 dakikada yapılabilmelidir. Tamam bu işin standardını ayarlamak zordur. Ama 1,5 milyon kişiye sınav yapacaksan ve birçok konuda hassas davrandığını düşünüyorsan bunu niye düşünmüyorsun? Hadi diyelim bir branş standardı tutturamadı. Ama en azından diğer branş buna göre kendini ayarlamalı değil mi? Geçen sene bahsetmiştim ve gerçekten bu sene anlaşıldı ki LES-ALES mantığına dönüyorsunuz. Ama hata yapıyorsunuz. Bakın ben size söyleyim bu böyle olmaz şöyle yapacaksınız;

1. YGS geçen seneki ayarda olacak. 
2. LYS matematik 40 soruya düşecek. Ve bunun 10 tanesi YGS soru müfredatından ama zorlarından olacak. 
3. Üzerinede 20-25 tane geometri sorulacak. Show yapma sınavınız LYS olacak. YGS’de kasmayacaksınız. Bu kadar ya!   


Ve en önemlisi;  Beyler işlem kalabalığına ne zamandır matematik diyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım