el yapımı kağıt nasıl yapılır?

tahtadan yapılmış bir teknenin içerisinde saf su ve incecik rendelenmiş ağaç tortuları uzunca süre baş başa bırakılıyor. hemen hemen 4 haftayı bulan bekleyişten sonra, yine tahtadan yapılmış bir süzgeç, suyun içine daldırılarak ağaç liflerinin üstte kalması sağlanıyor. süzgeç üerinde, kağıdın ilk şekli oluşurken kurumasını hızlandırmak için üzerine ince bir bez seriliyor. suyu alınan kağıt bezden ayrılıp kurumak için güneşe çıkıyor. iki gün süren güneş kağıt birlikteliği mengenede son buluyor. oldukça sert olan kağıt, mengenede 15 saat kadar incelmek için çabalıyor ve el emeği göz nuru el yapımı kağıtlar, zorlu süreçten geçtikten sonra kalemle buluşmak için hazır.

bu kağıdın nasıl yapıldığını izleseydiniz, kolay kolay müsvedde niyetine kağıt harcamazdınız. zira anlattığımız el yapımı kağıt, çin'de ortaya çıkan ve 2. asırdan kalma teknikle yapılıyor. makedonya'nın şirin şehri ohri'de karşılaştığımız lupço panevski'yi dükkanı önünde askılığa, sudan yeni çıkan kağıt parçalarını yerleştirirken gördük. berber dükkanları önünde kurumak için bırakılan havlulara benzettiğimiz kağıtları incelediğimizi gören güler yüzlü panvski, bizi dükkanına davet etti. bir yandan el yapımı kağıdı hazırladı, bir yandan da yaptığı işlemleri anlattı. balkanlar'a 16. yüzyılda gelen tekniği kullanan nadir insanlardan biri olan panevski, el yapımı kağıdı babasından öğrenmiş.

benden sonra unutulmasın, devam etsin diyerek de asırlara meydan okuyan tekniği oğluna öğretiyor. ohri meydanındaki eski çarşıda, osmanlı mimarisinin örnekleri ile dolu tepedeki eski osmanlı evinde, sanatını icra eden panevski, 20 yıldır ekmeğini kağıt yaparak kazanıyor. panevski kağıdın yapılma aşamasının zor olmadığını fakat bir kağıt için çok zaman beklemek zorunda olduğunu söylüyor. bir kağıdın yapılışı; odunun yontulmasından, su içinde bekletilmesine, sudan süzülüp kurutulması ve tekrar gmengeneden geçirilip inceltilmesine kadar 28 29 gün sürüyor. 

peki niye bu kadar ilgi görüyor bu kağıtlar? panevski, el emeği göz nuru kağıtların alıcısının en çok turistler olduğunu belirtiyor. kağıdın her sayfası 1 euro'ya satılıyor. panevski yi haklı çıkaran turistler, sevdiklerine özel cümleler yazmak ve 2. yüzyıldan kalma teknikle yapılan bu otantik kağıtlara sahip olmak için satın aldıklarını söylüyorlar. gerçekten büyük bir başarı kendini tebrik ediyorum.

Yorumlar

gurbetci dedi ki…
çok teşekkürler.
tarih öğretmeni olarak beğendim
stillborn dedi ki…
ben teşekkür ederim yorum yazdığınız için

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım