biraz da genel kültürümüz gelişsin

ingiltere'yi avrupa'ya bağlayan yol: manş tüneli
manş tüneli, 6 mayıs 1994 yılında hizmete açılmış bir tüneldir. ingiltere ile fransa arasında, manş denizi'nin 91 metre altında ve uzunluğu 38 kilometre olan, saatteki hızı 300 kilometreyi bulan trenlerin yol aldığı iki tünelden oluşur. bu tünellerde egzoz dumanının tünele dolmaması için karayolu kullanılmaz. bu tünel eğer olmasa şu anda ingiltere'nin avrupa ile tüm bağlantısı kesilmiş olacaktır. bu yüzden manş tüneli ingiltere için çok önemlidir.
kaliforniya'da central valley projesi
önceleri geniş bir çöl alanı olan söz konusu bölge, baraj ve kanallarla sulanmaya başlanmıştır. verimli tarım alanları ve otlaklara dönüştürülen alanda yoğun tarım ve hayvancılık faaliyetlerine geçilmiştir. böylece ekonomi canlanmış şehirleşme artmıştır. buna fresno şehri örnek olarak verilebilir.

dünyanın en büyük su taşıma projesi: libya yapay nehir projesi
kural bir ülke olan libya'da sulama amaçlı 4 bin km uzunluğuna ulaşacak su taşıma projesi yürülüğe konmuş ve 1984 yılında temelleri atılmıştır. güneydeki yeraltı sularını kuzey bölgelere taşımayı amaçlayan projede günde milyon metreküp su taşınması ve 150 bin hektar alanın sulanması hedeflenmektedir.

geçit veren dağlar: isviçre
isviçre'nin yarıdan fazlası 4000 metreyi aşan alp dağları ile kaplıdır. önceleri savunma amaçlı yararlanılan bu dağlarda günümüzde kış sporları yapılmaktadır. isviçre, alpler üzerinde yol, tünel ve viyadüklerle hem demiryolu, hem de karayolu ağını geliştirmiştir.
sık sık su basan ülke: hollanda
kuzey denizi kıyılarında bulunan hollanda'da deniz seviyesine çok yakın ve deniz seviyesinden daha alçak alanların bulunması, fırtınalar ve deniz seviyesinin yükselmesiyle gelen suların bu alanları işgal etmesine yol açmaktadır. bu yüzden hollandalılar kıyıları boyunca yapay setler, açılır kapanır kanal kapakları, içkesimlere ise kanallar ve su boşaltma sistemleri yapmışlardır. ayrıca denizden toprak kazanarak limanlar, havaalanı gibi ulaşım ve ticari mekanlar oluşturularak bu alanda kendine dünyada önemli bir yer edinmiştir.

güneşi aynadan gören köy: viganella
italya'da eğimli bir dağın kuytu alanında bulunan viganella köyü, kış sezonunda güneşi görmeyen bir noktada bulunmaktadır. köylüler düşük maliyetli bir proje ile köyün karşısına dev bir ayna monte ederecek güneş ışınlarının ayna ile köye yansıtılmasını, bu sayede köyün güneş ışığından yararlanmasını sağlamışlardır.

bir makalemizin sonuna geldik. iyi günler dilerim.

Yorumlar

2.el anakart dedi ki…
güzel bir makale olmuş teşekkürler
Kadir Şirikçi dedi ki…
güneşi aynadan gören köy konusu güzel bir bilgi paylaşımı olmuş. teşekkürler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım