sim kartla banka hesabınızı boşaltabilirler

internet dolandırıcıları hesapları boşaltmak için yeni bir yöntem buldu. elde ettikleri kimlik bilgileriyle gsm şirketlerini arayıp yeni bir sim kart çıkartıyor. dolandırıcılar mesajla gelen tek kullanımlık şifreyle banka hesaplarınızı bir iki dakika içinde ertiyorlar.

sanal banka mağdurları derneği başkanı cem polatoğlu, "tek kullanımlık şifre" uygulaması sayesinde sanal banka dolandırıcılığının %70 oranında azaldığını ancak dolandırıcıların bu kez yeni bir yöntem geliştirdiğini söyledi.
.

peki nasıl dolandırıyorlar?

polatoğlu, eskiden, bankadan gelen e-posta ya da bankanın gerçek sitesi görünümü verilen sahte sitelerle vatandaşın dolandırıldığını ancak son aylarda cep telefonunun sim kartı elde edilerek hesapların boşaltıldığını söyledi.

polatoğlu, dolandırıcıların nasıl çalıştığını ise şöyle anlattı; "bunun için mağdurun kimliğinin detayı ya da fotokopisi temin ediliyor. dolandırıcılar bunu iş birlikçilerden de elde edebiliyorlar. kimlikler anne ve baba ismi de dahil birçok bilgiyi içeriyor. dolandırıcı, bu şekilde elde ettiği kimlik bilgileri ya da fotokopisiyle gsm operatörüne başvurup, mağdurun telefon numarası için yeni bir sim kart çıkartıyor. sonra sim karta sms'le gelecek tek kullanımlık şifreyi kullanıp internet bankacılığından vatandaşların hesaplarını boşaltıyor. mağdur bu durumu fark edene kadar iş işten geçmiş oluyor."

peki nasıl öneleyebiliriz?

1,5 dolarlık cihazla soyulmaktan kurtulursunuz. bu tür dolandırıcılığın önüne geçmek için, tüm dünyada 1,5 dolar değerinde bir cihazın kullanıldığını belirten cem polatoğlu, "söz konusu cihaz bilgisayarınızın usb girişinden bağlayıp, bankaca verilen kartınızı bu cihazdan geçirip, kart şifrelerinizi giriyorsunuz. banka da canlı olarak sizin orada olduğunuzu anlıyor ve o zaman işleminizi yapıyor. dolandırıcının sizi soyması için şifrenizi bilmek zorundaç bu uygulanırsa, dolandırıcılar hemen hemen bitecektir." dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım