dünyadaki en cazip 50 meslek (yeni)

eskişehir osmangazi üniversitesi teknoloji araştırma merkezi (tekam) müdürü prof. dr. muammer kaya'ya göre, abd'de yapılan araştırmalarda 5 kategoride belirlenen 50 meslek sahiplerinin iyi ücret ve imkanlarla krizde de çalışmalarını sürdürdüklerini belirledi.

prof. dr. kaya, son iki yıldır dünya genelinde yaşanan ekonomik krizde birçok kişinin işini kaybettiğini, maaşlarının düşürüldüğünü, zam alamadığını belirterek, üniversiteden mezun olacak öğrencilerin de iş bulup bulamayacaklarını kestiremez hale geldiklerini kaydetti. abd'de yapılan araştırmalarda 2010'da ki en iyi 50 iş belirlendi. belirlenen 50 meslek grubunda çalışanların iyi ücret ve imkanlarla krizde de çalışmalarını sürdürdüklerini saptadı. sadece abd'de son ekonomik krizde 15,4 milyon kişinin işsiz kaldığı biliniyor, bu meslekler, ekonomik durgunluk ve krizlerde de çalışanlara adeta emin limanlar oldu. en iyi ücret, maaş ve olanakların olduğu işler beş kategoriye ayrıldı. bunlar bilim ve teknoloji, sağlık hizmetleri, eğitim, iş ve finans ile yaratıcılık ve hizmet sektörleri geliyor.

şimdi sırasıyla bunları inceliyoruz;

bilim ve teknoloji
tüketicilerin günlük yaşamlarının her alanında teknoloji kritik rol oynamaktadır. bilgisayar yazılım mühendislerinin insan hayatını kolaylaştırırken, bilgisayar sistem analistlerinin de firmaların teknoloji verimliliğini artırma yolunda çalışmalar yapıyor. bugünün hızla gelişen kariyerinde çevre ve tıp bilimlerinin bilgi teknolojileriyle birçok alanda kesişiyor. özellikle blomedikal mühendisler, mühendislik bilimlerini insan vücudu ve tıbbi bakım problemlerine uygulamaktadırlar. meterologistler ve hidrojeologistler dünyadaki su ve havayı çok karmaşık teknolojiler kullanarak izlemektedirler. bu alanda en popüler olacak meslekler, bilgisayar yazılım mühendisliği, bilgisayar sistem analistleri, bilgisayar ağ, şebeke mimarları, biyomedikal mühendisler, çevre bilim teknisyenleri, hidrojeologistler, çevre mühendislik teknisyenliği, inşaat mühendisliği ve meterologistler oldu.

sağlık hizmetleri
sağlık hizmetlerindeki büyüme hızı artarak devam etmektedir. dünya nüfusunun her yıl milyonlarca artması sağlık hizmetlerine talebi daha da artırıyor. sağlık hizmetleri sektöründe bu yüzden önemli inovasyonlar yapılacak. sağlık hizmetlerine erişimin yaygınlaşması ve satın alınabilir konuma gelmesi özellikle daha az, ucuz eğitimle teknisyenlik sektöründe önemli gelişme sağlayacaktır.
röntgen teknisyenliği, veterinerlik, laboratuvar teknisyenliği, fiziksel terapist, fizyoterapist, iş terapistliği, hemşire, doktor asistanlığı, hasta bakıcılık, optometrist, fiziksel terapi asistanlığı, iş hijyenciliği ve okul psikoloğu gibi alanların gelecek vaat ettiği saptandı.

eğitim ve hizmet sektörü
çalışırken okumak isteyen ve sosyal hizmetler alanında kariyer yapmak isteyenler için; sekreterlik, toplum hizmetleri, toplumu yönlendirme hizmetlerinde çalışılabilir. eğitim sektörünün okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyinde özel eğitim, özürlü eğitim öğretmenlerini kapsıyor.

iş ve finans
tüketicilerin emeklilikleri, şirketlerin de yatırım analizleri için mali tavsiyeler aradığını belirterek, şunlar; 'finans analistleri için gelecek parlak görünüyor. para, kredi vericiler için de gelecek ekonomik krizlere rağmen iyi görünüyor. iş dünyası iş geliştirme ve girişimcilik üzerine eğitimli uzmanları işe almaktadır. şirketler toplum imajını artırmak için halkla ilişkiler uzmanları istihdam etmektedir. bu alanda sigorta ve eğitim uzmanları, finansal danışman, finansal analist, pazar araştırma analisti, muhasebeci, maliyet hesaplayıcıları, toplantı planlayıcıları ve lojistik uzmanlar görev alabiliyorlar.

hizmet sektörü
masa başı işlerden hoşlanmayan yaratıcı kişiler için gelecek vaat ettiği belirlenen meslekler; "ticari pilotluk, teknik yazarlık, cenaze direktörlüğü, emniyet sistemleri kuruculuğu, peyzaj mimarlığı, tesisatçılık, film ve video editörlüğü, multimedya artistliği, oyun yöneticiliği, kayyumluk."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım