aynı gemideyiz ve savruluyoruz

hepimiz aynı gemideyiz; gazeteciler de, sacılar ve yargıçlar da... başbakan recep tayyip erdoğan ile chp lideri kemal kılıçdaroğlu da aynı gemide... etyen mahçupyan ile ben sadece aynı gemide değil aynı gazetedeyiz de...

aynı ülkede yaşamak, hatta aynı gazetede yazmak fazla bir şey ifade etmiyor. ahmet şık ve nedim şener söz konusu olduğunda bir yana savruluveriyoruz. birçokları ergenekon sürecini sulandırmak amaçlı veya içinde taşıdığı husumet hislerinin etkisiyle tavır alıyor olsa da, baştan itibaren sürece sahip çıktığı halde son gelişmeye kuşkuyla yaklaşanlar da az değil.
ciddi bir kırılmaya yol açtı 'kitap' ekseninde patlak veren tartışmalar...farklılaşma nereden kaynaklanıyor? özgürlükler konusunda titiz, demokratlığı müsellem kişileri birbirinden farklı köşelere savuran temel unsur ne? dünyadaki gelişmeleri yakından izlediklerini düşünmememiz için bir sebep bulunmayan savcılar ve yargıçlar, söz konusu 'kitap' için neden etrafı umursamaz bir tavır alıyor, yapılan itirazları birbiri ardına reddediyorlar?etyan mahçupyan' ın dünkü yazısındaki akıl yürütmesi benim için de geçerli; "meselenin 'çıkar' yönüyle başlarsak, savcılığın bu son eyleminin ne akp' nin ne gülen hareketi' nin işine gelmediğini teslim etmek zorundayız. dolayısıyla siyaseten 'suçlanacak' merciler bunlar değil. hatta hemen herkes bu eylemin bizzat ergenekon davası yürütenlerin de çıkarına karşı olduğunu haklı olarak söylemekte. o halde soru şu: acaba savcı mahkeme niçin bu 'kitap olayına' sebebiyet verdi?"dost çevrelerden gelen uyarılara rağmen 'kitap olayına sebebiyet vermeye' devam ediyor savcı ve mahkeme... neden?

akla makul gelen bir cevap "herhalde ellerinde bizim bilmediğimiz kanıtlar var" oluyor. bir de kitabın bilgisayardan bilgisayara dolaşması ve yazılım sürecine pek çok elin katkıda bulunduğu iddiası... kopan gürültüyü hak edecek, ergenekon davasını, süreci savunanları, hükumet, gülen hareketi' ni, hatta ülkeyi dünyanın spot ışıkları altına düşürecek bir ısrara değmiyor gerekçeler...

savcılar 'kitap' konusunda ayak süremeye, mahkeme heyetini her defasında savcılara hak vermeye sevk edecek sebep başka ne olabilir?'ergenekon' denilen örgütün 'kurucu belgeleri' olmasın?

silivri' de mahkemesi görülmekte olan 'ergenekon' un kurucu belgeleri sayılabilecek iki metin var. biri üzerinde ekim 1999 tarihini taşıyan 'analiz', diğeri de aralık 1999 tarihli 'lobi' belgeleri... devlet içerisinde 'gizli' bir örgütlenmeyi amaçlayan metinlere göre, yalnızca zararlı gördüğü siyasi unsurları ortadan kaldırmayı veya elektronik hırsızlığı planlamıyor örgüt, medya da yakın ilgi alanında ve 'kara propaganda' yöntemi de benimseniyor.şu satırlar 'analiz' belgesinden: "ergenekon medya kuruluşlarını kontrol etme yönündeki faaliyetlerini kendi medya kuruluşlarını oluşturarak, mevcut ulusal ve uluslararası oluşumları, doğal işleyişi içinde örtülü bir biçimde etkileme, denetleme ve kontrol altına alma yöntemini uygulamaya koymaya kaçınılmaz bir biçimde zorunludur."

ergenekon'un 'gizli' yürtüleceği özellikle belirtilen faaliyetlerinin çerçevesini çizen 'lobi' belgelsinde ise, bilgi toplamaya, analiz yapmaya, teori ve senaryo üretmeye, iletişim ve propagandaya yoğunlaşacak bir birim de öngörülüyor. okuyalım;"iletişim ve propaganda departmanı bir başkan ve beş yardımcıdan oluşmaktadır. bu departmanın görevi amaçlara uygun olarak, ulusal, yerel ve uluslararası medya kuruluşlarını bilgilendirmek, yönlendirmek ve bu yolla kontrol altında tutmaktır. ayrıca, faaliyetlerinde amaçlara uygun kamuoyu oluşturulması ve kamuoyunun desteğinin sağlanması çalışmalarını yürütür. bunların yanı sıra, organizasyonun ilişki kurmayı tasarladığı kişi, kurum ve kuruluşlar üzerinde etkileme çalışmaları gerçekleştirerek sağlıklı ilişkiler kurabilmesinin alt yapısını hazırlar."

sacılar ve mahkeme, olaya, bu belgeler ışığında ve yazılanlar ile olanlar arasında benzerlikler kurarak yaklaşıyor galiba.

öyle bile olsa cumhurbaşkanı abdullah gül'ün bir yabancı konuğuyla yan yanayken sorulan konuyla ilgili soruyu cevaplarken yaptığı, "başka bir bildikleri varsa bir an önce ortaya döksünler" tavsiyesine kulak verseler iyi olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım