site tasarımınız ya çalınırsa?

merhaba arkadaşlar, bu yazımızda uzun uğraşlar sonucu oluşturduğunuz web sitenizin tasarımını çalan hırsızlara karşı ne gibi önemler ve önlemler haricinde çalan kişinin kim olduğunu bulduğunuzda bu kişi için yapılacakları kısaca anlatmak istiyorum.

siteniz için alınacak önemler için bir kaç ipucu vereceğim;

  1. mesela sitenizde ki konularınız da resim kullanıyorsunuz ve resimlerinizin çalınmasını istemiyorsunuz. eğer öyle ise size watermark'ı (filigran) tavsiye ediyorum. eğer watermark kullanırsanız sitenizdeki resmi çalmaya çalışan hırsız bu işlemi yapmadan önce bir kez daha düşünmesini sağlayacak bir yöntemdir. eğer kafanıza yattıysa şu adresten bir watermark örneği bulabilirsiniz. adrese buradan ulaşabilirsiniz. watermak için gerekli ve size yardımcı olacak bir kaç program ise ilki photoshop'tur. bir diğeri batch photo watermarking , onun haricinde aw software de işinizi görebilir. yok buda olmadı derseniz winwatermark' ı deniyebilirsiniz. yada mytoolsoft watermark software' i kullanabilirsiniz.
  2. ikinci bir yöntem ise dijital watermark olabilir.dijital watermark; müzik, resim, video gibi dosyalarınıza ekleyebileceğiniz gizli bir diğer deyişle görülmeyen bir işarettir. kullanıcılar bunun farkına bile varmazlar. ancak dosya sahibi dosyanın kendisine ait olduğunu kolayca ispatlayabilir. eğer konuyu ben tam olarak algılayamadım diyen varsa şuradaki adresten animasyonu izleyerek daha fazla bilgi edinebilirler. bu tarz birşey için ise watermark studio programı sizin için ideal program olabilir.
  3. copyscape; siteye girdiğinizde karşınıza çıkan kutuya web sitenizin adresini yazdığınızda sizin sitenizdeki konuların benzerlerini listeliyor. kısacası özgün yazılar yazıyorsunuz bu siteye girip arattırdığınızda sizinkisi ile aynı yazı ile karşılaşabilirsiniz.
resimde gördüğünüz gibi bir sistem. bu sistem sitenize "protected by COPYSCAPE do not copy" logosunu sitenize eklemenizi böylelikle sitenizin korunmasına yardımcı olmayı öneriyor.

peki şimdi. önlem aldık ya sonra? diyelim ki sitemizden içeriğimiz çalındı veya tasarımınız çalındı. ne yapmalıyız şimdi bunlara değinelim biraz.

  1. öncelikle hırsızlığı yapan kişi ile iletişime geçip ve bu yaptığının doğru bir davranış olmadığını güzel bir dille anlatmaya çalışın.
  2. eğer bu yöntem olmuyorsa daha ağır bir dille bu şekilde devam ederse başına neler gelebileceğinden yani kısacası korkutacak tarzda mailler atın.
  3. sitesinin bağlı olduğu hosting ile iletişime geçip durumu anlatın eğer hosting sahibide adamla çalışmıyorsa büyük ihtimalle yardımcı olacaktır.
  4. bu tarz birşey başınıza geldiğinde topluluklarda paylaşın. bazı gruplar bu tarzdaki tasarım hırsızlarını deşifre ederek çalıntı yapanları az da olsa utandırtmayı başarıyor.
  5. eğer hiç biri olmuyorsa yasal yollara başvurun. bu durum sizi zorda bırakıyorsa bir avukat tutup daha ciddi adımlar atın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım