hırsızlıktan korunma yolları

kim korkar hırsızdan!
pencereye demir parmaklıklar, evin girişine alarm taktırıp kapıyı da çelikten yaptırınca hırsıza geçit yok! fakat aldığınız bütün tedbirlere rağmen hırsızlar boş durmuyor, en ufak ihmali kaçırmıyorlar. şahsınıza veya malınıza bir saldırı durumunda; uzman ekip gelinceye kadar hiçbir şeye dokunmamanızda fayda var.

gece ayak sesleri duyduğunuzda; ne uyuyor süsü verin ne de hırsıza karşı koyun. ışığı yakarak ve hareket ederek çok es çıkarın, yalnız olsanız bile hayali arkadaşla yüksek sesle konuşuyormuş gibi davranın. birçok hırsız, riskle karşı karşıya gelmektense kaçmayı tercih eder.

hırsızlar eve girdiklerinde; ilk önce yatak odalarını karıştırır. altın, takı, mücevher gibi kıymetli eşyalarınızı evin değişik yerlerine saklayın.

evden kısa süreliğine bile olsa ayrıldığınızda; kapı ve pencerelerinizin kilitlenmiş olup olmadığını kontrol edin. lambayı açık bırakın. evinize ve iş yerinize mutlaka bir alarm düzeneği kurun.

evinize geldiğinizde; camınızın kırıldığını ya da kapınızın aralık olduğunu fark ederseniz, hanenize giren şahıs ya da şahıslar hala içeride olabileceğinden eve girmeyin. "155 polis imdat"ı arayıp bekleyin.

değerli eşyalarınızın; toplu halde bile olsa çekilmiş bir fotoğrafının ve elektronik eşyalarınızın seri numaralarını gösteren bir listenin, eşyalarınızın çalınması halinde yapılacak araştırmada çok yararlı olacağını unutmayın.

gelen kişi; polis, gaz veya elektrik şirketinden olduğunu iddia ediyorsa kimliğini kontrol etmekle kalmayıp şirketlerin merkezine telefon ederek kimliklerini teyit ettirin. sakın size verdiği numaralara itimat etmeyin.

sokak ve alışverişte alabileceğiniz önlemler nelerdir?
  • anahtarlığınıza isim, adres ve telefon numaranızı kesinlikle yazmayın.
  • araba ve ev anahtarlarınızı ayrı ayrı anahtarlıklara takın. bu önlem anahtarlığınızın çalındığında ya da kaybolduğunda hem eviniz hem de arabanız için telaşlanmanızı engeller.
  • alışverişe çıktığınızda anahtarlarınızı cebinize koyun. bu önlem, çantanızı kapıp kaçabilecek bir hırsız daha sonra evinize ve arabanıza girmesini önler.
  • üzerinizde büyük para taşımanız gerekiyorsa, bunları birkaç parça halinde, farklı ceplerinize koyun.
tatile çıkarken pratik güvenlik önemleri nelerdir?
  • evinizi tatil veya iş seyahati gibi sebeplerle uzun süreli terk ettiğinizde bunu hırsızlara hissettirmeyin.
  • siz tatildeyken kapınızın önünde veya posta kutunuzda biriken gazete, mektup, fatura ve benzeri evraklar hırsızlara davetiye olacağından komşularınıza bunları almalarını tembih edin.
  • uzun süreli tatile çıkacaksanız, güvendiğiniz bir komşunuzdan evinize göz kulak olmasını isteyin. gerektiğinde sizi nerede bulabileceğini bildirin.
hırsızlıktan nasıl korunabilirsiniz?
  • evde bulunmadığınız gecelerde bazı ışıklarınızı yanık bırakmanız kötü niyetli kimselere içeride olduğunuz hissini verir ve onları hiç ışık yanmayan evlere yönlendirir.
  • gündüz perdeleri sıkı sıkıya kapatmanız hırsızlara davetiye çıkarır.
  • seyyar satıcı, bohçacı, falcı ve dilencileri kesinlikle evinize almayın. apartmanınıza giren veya civarda gördüğünüz bu tip kimseleri ve yabancı şahısları 155 polis imdat'a bildirmede tereddüt etmeyin.
  • hırsızların mal güvenliğinizi tehdit eden kişiler olması canınızın güvenli olduğu anlamına gelmez. kuvvete başvurmak istemeyen hırsızlar bile suçüstü yakalanmaları durumunda her türlü kötülüğü yapabilir. tedbirli olun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

babasının dursun'a mektubu karadeniz şivesiyle

valerie cox "kurabiye hırsızı"

twiends nedir? nasıl kullanılır? resimli anlatım